Nem tudtuk, hogy a házunk eladásához tanúsítvány is kell

Néhány évvel ezelőtt a férjemmel és a gyerekeinkkel megelégeltük a nyüzsgő belvárosi életet, és szerettünk volna elköltözni. Éreztük, hogy ez a légkör már nekünk nem igazán egészséges, így a következő nagy feladat lett, hogy találjunk egy megfelelő lakhelyet hozzá olyan házzal, ami lehetőleg a legtöbb igényünket kielégíti. Az akkori lakóhelyünk kertvárosában nézelődtünk főként, de nagy bánatunkra semmi olyan házat nem találtunk, amire azt mondtuk volna, hogy el tudjuk benne képzelni a jövőbeni életünket. Felmerült az építkezés gondolata is, és ezért elkezdtünk üres telkek után nézelődni, mert úgy voltunk vele, hogy oda legalább olyan házat fogunk tudni felhúzni, amilyet mi szeretnénk. Azonban mikor megtudtuk, mennyibe is kerülne ez az egész, nagyon gyorsan letettünk az építkezés tervéről. A véletlennek köszönhetően szereztünk tudomást egy, a városunktól néhány 10 km – re fekvő tanyáról, amit nagyon áron alul szerettek volna eladni ahhoz képest, hogy milyen állapotban volt. Sokat beszéltünk erről a férjemmel, meghánytuk – vetettük a dolgokat, és arra jutottunk, hogy ezt az ingatlant nekünk szánta a sors. Mivel háztartásbeliként élem a mindennapjaim, így a gyerekek óvodába, iskolába jutása sem jelentett nagy gondot, így elfogadtuk az ajánlatot.

Azt az életminőséget, amit a tanyán élhettünk, össze sem lehetett hasonlítani azzal, ahogyan korábban a belvárosban éltünk. A gyerekek egész nap kint lehettek, nem kellett aggódnunk az autók és az idegen emberek miatt. Itt sok hektár terület a rendelkezésükre állt, hogy játsszanak, szaladgáljanak és legfőképpen, hogy gyerekek legyenek. Mivel voltak megtakarításaink, nem siettettük a régi házunk eladását. Ugyan akadtak érdeklődők, de egyiket sem lehetett potenciális vevőnek mondani. Közben a tanyánkat folyamatosan alakítottuk, és sikeresen felhúztunk a birtok másik végében egy turistaházat, amit azóta is folyamatosan fejlesztünk a sok érdeklődőnek hála.

Egy nap felvette a kapcsolatot velünk egy férfi, aki komolyabban érdeklődött a belvárosi házunk iránt, ennek több jelét is mutatta. Aztán megkérdezte, hogy a házunk energetikai tanúsítványa milyen besorolású. Nekem olyan volt, mintha kínaiul kezdett volna el beszélni, hirtelen azt sem tudtam, hogy mit válaszoljak. Végül is nagy nehezen bevallottam, hogy szerintem a mi házunk nem rendelkezik ilyennel. A vevő mondta, hogy már pedig ezt meg kell mindenképp csináltatni, ha azt szeretnénk, hogy a házunk eladható legyen. Be kell valljam, kissé pánikba estem, ám a vonal túloldalán álló úriember azt mondta, hogy nem kell aggódnom, manapság ezt nagyon gyorsan el lehet intézni, így nem igazán fogja befolyásolni az adásvételi procedúrát. Ő az e-tanusitas.eu oldalát ajánlotta, mert tudja, hogy megbízhatóan és pontosan dolgoznak, ráadásul elérhető áron. Nekem ennyi információ elég is volt ahhoz, hogy ez a vállalat szimpatikussá váljon, így amint letettem a telefont, el is látogattam a vevő által ajánlott weboldalra.

Szerencsére az oldalon is le van írva, hogy nagyon sokan nem tudnak róla, hogy a házuk eladásához szükséges kiállíttatni energetikai tanúsítványt. Nem kevés ember már az ügyvédhez menne a potenciális vevőjelölttel, amikor rájön, hogy pontosan mi is hiányzik. Ezt megelőzendő az e-tanusitas.eu oldala egy olyan szolgáltatást hozott létre, ami a hasonló helyzetbe került személyeknek nyújt segítséget. Ugyanis nekik köszönhetően mára már lehetőség van arra is, hogy interneten keresztül intézze az ember az energetikai tanúsítványának a kiállítását. De nem csak ez a pozitívum van az egészben, hanem még számos más dolog is. Például az, hogy mennyire részletes tájékoztatás várja a látogatókat, akik felkeresik az oldalt. Nekem általában az olvasottak után mindig szoktak kérdések felmerülni a fejemben, de most ez nem így volt, minden világos volt, mint a nap.

Megtudtam, hogy 2009 óta kötelező minden új építésű ingatlanra kiállítani energetikai tanúsítványt, és ez 2012 óta már a régi építésűekre is kiterjed. Mivel a házunkat mi még 2009 előtt vettük, nem voltunk ezzel tisztában, illetve azért sem, mert azóta nem intéztünk házzal kapcsolatos adásvételi eljárást. Az energetikai tanúsítvány azért is fontos, mert megmutatja, hogy az adott ház mennyiben felel meg a különböző előírásoknak. Máshogy fogalmazva azt jelenti, hogy mennyibe kerül a ház fenntartása, amelybe beletartozik a fűtésszámla, vízszámla stb. Ez nem csupán egy papír, amit a különböző előírások miatt be kell mutatni, ugyanis minél jobb besorolást fog kapni a házunk, annál több lesz az ingatlanpiaci értéke. Így azt hiszem, mindjárt vonzóbb lesz mindenki számára ez az egész dolog! Az e-tanusitas.eu oldala által kiállított energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, de fontos észben tartani, hogy ez csak akkor van így, ha az ingatlanunk ez alatt a 10 év alatt nem esik át különböző felújításokon. Ha ez mégis megtörténne, például egy hőszigetelés képében, akkor fontos, hogy új tanúsítványt állíttassunk ki, hiszen ez is növeli az épület értékét.

Továbbá az is növelte a szimpatizálásomat az e-tanusitas.eu oldala felé, hogy azt olvastam, hogy ha valaki talál valamelyik konkurenciának számító cégnél jobb ajánlatot, mint amit ők kínálnak, és el is küldi nekik, akkor azon az áron fogják elvégezni a tanúsítvány kiállítását. Ilyen hozzáállást még sehol sem tapasztaltam. Ez a vállalat az ország egész területén folytat tevékenységet, ami egyedülálló a maga nemében, ugyanis nem ez a megszokott. A hasonló tevékenységgel foglalkozó cégek általában egy bizonyos területen belül végzik a szolgáltatásaik biztosítását. Továbbá az is mellettük szól, hogy rendkívül gyorsan dolgoznak. Hogy mi ennek az oka? Az, hogy az országban kiállított energetikai tanúsítványok 10%-át ők készítik el, így nagyon sok tapasztalattal rendelkeznek. Gyorsaságuknak az a kulcsa, hogy minél hamarabb igyekeznek feldolgozni az adatokat, és a kívánt tanúsítványt elkészíteni. Minden nap délután 4 órakor átadják az elkészült iratokat a futárszolgálatnak, ami másnap ki is viszi a megrendelőnek. Így 24 órán belül kézhez kaphatja az ügyfél a megrendelt tanúsítványt, de könnyen előfordulhat az is, hogy ez az időtartam 12 óra lesz csupán! Ennek a gyorsaságnak nincsen semmilyen plusz költsége, ugyanis már az alapárba bele van kalkulálva, így el lehet kerülni a rejtett költségeket.

Nagyon örültem, hogy a vevőnk volt olyan segítőkész, hogy kihúzzon minket a csávából, ahová a tájékozatlanságunk miatt kerültünk. Sikeresen megrendeltük a házunkra az energetikai tanúsítványt, ami meg is érkezett minden gond nélkül. Hálásak voltunk, hogy sikerült eladnunk a belvárosi házunkat, ugyanis az így befolyt összeget bele is forgathattuk abba, hogy fejlesszük a tanyánkat, ami lassan egy kész turisztikai látványossággá növi ki magát. Azóta, hogy ez a dolog megtörtént velünk, igyekszem mindenkit tájékoztatni arról, hogy ha el akarják adni a házukat, bizony szükség van energetikai tanúsítványra. Hiszen, ha ezt nem tudják, és nem tudnak mondjuk a e-tanusitas.eu létezéséről, akkor az jelentősen meg tudja nehezíteni és hosszabbítani az adásvételi folyamatot.