Napelem a tanyára? Nem lehetetlen!

Ahogy korábban is írtam már, imádom a nagyszüleim tanyáját! Szívem szerint sokkal több időt töltenék ott, feltöltődve a csönddel és élvezve a természet közelségét. Egyetlen dolog van, amin változtatnék: elég távol esnek a villamoshálózat központjaitól és ezért gyakran van áramszünet a tanyán. Az én kávéhoz és melegvízben fürdéshez szokott szervezetem erre nincs felkészülve. Egyik vacsora közben felvetettem, hogy ha átállnának napelemes rendszerre, biztosabb lenne az áramellátottság. Persze nagyapámat azonnal a költségek érdekelték, így már írtam is a keresőbe: napelemes rendszerek ár.

Rátaláltam a napelemesrendszerek.info oldalra, ahol már az első átböngészés során választ kaptam rengeteg kérdésemre. Azt hamar kiderítettem, hogy nekünk az úgynevezett sziget üzemre lesz szükségünk, mivel a tanya távol esik a szolgáltató központjától. Ez azt jelenti, hogy nagyszüleim nem tudják majd a többlet áramot értékesíteni a szolgáltató felé, de a tanya áramszükségletét stabilan le tudják fedni vele. Ugye, a nagyapám elsődleges szempontja a napelemes rendszerek ára volt, arra gyorsan fény derült, hogy nem ez a legolcsóbb berendezés típus, viszont esetünkben csak a szigetüzem jöhet szóba. De ha az ember figyelembe veszi, hogy a napelemes rendszer megtérülése ugyan hosszú idő, de egy jól kiépített rendszer akár 50 évre is megoldást jelenthet, máris másként kell számolni vele. Esetünkben pedig a komfortérzetet is messzemenően fokozza. Az oldalról egyébként az is kiderült, hogy a kiépített rendszer méretétől nagyjából függetlenül kb. 10 év, amíg megtérül a beruházás.

A napelemes rendszer felépítése első hallásra egyszerű: napelemek, inverter, töltésszabályozó, akkumulátor, vezeték és tartószerkezet. A napelemesrendszerek.info oldal felhívja a figyelmet arra, hogy mindig pontos felmérésre van szükség az ideális napelemes rendszer kiépítéséhez, de egy sziget üzem esetében ez kiemelkedően fontos. Nagyon sok szempont befolyásolja ugyanis az árat illetve azt, hogy mekkora méretű és teljesítményű napelemes rendszer lesz a megfelelő. Nem mindegy, hogy mekkora a háztartás energiaigénye és az sem mindegy, hogy milyen az eloszlása. Egy kizárólag nyáron használt nyaralóban olcsóbb lenne a rendszer, mert a napsütéses órák száma akkor a legmagasabb.Mivel azonban a tanya nagyszüleim állandó lakhelye, így náluk a téli, jelentősen kevesebb napsütéshez kell majd méretezni a rendszert. Így végül a megközelítő árra nem kaptunk azonnal választ, de írtam egy e-mailt kapcsolatfelvételként a napelemesrendszerek.info munkatársának és majd egy személyes találkozó keretében pontosan fel fogják mérni az igényeinket. A kiépítendő rendszer árának kb. a felét maguk a napelemek adják, ezért nagyon fontos körültekintően kiválasztani, hogy melyik gyártmány illetve márka mellett dönt az ember. Mivel ezen a területen sem nekem, sem a nagyszüleimnek nincs tapasztalatunk, nagyon jól jön majd a napelemesrendszerek.info szakértőjének tanácsa. Ők a Sharp kiváló minőségű napelemeivel dolgoznak. A referenciák képeit elnézve, a legjobb kezekben leszünk.