Így kapcsolódik össze a tanyavilág és a cégalapítás

Most már Budapesten élek, de a fővárostól messze, egy tanyán nőttem fel. Bár a tanulmányaim és a munkám miatt elkerültem onnan, máig visszajárok, mivel a szüleim még ott élnek, és szeretek is a tanyán lenni.

Kissrác koromban imádtam tanyán élni. Szerettem gondozni az állatokat, szénabálák között játszani, háztartásban és ház körüli munkában használható dolgokat készíteni valamilyen – ma már kézművességnek számító – technikával. Mindig fontos volt számomra, hogy én eredendően tanyasi gyerek vagyok. És mindig úgy gondoltam, hogy jó lenne, ha a mai városi gyerekek is megtapasztalhatnák, milyen remek élmény egy tanyán lenni. Akár csak egy hétig.

Régóta álmom egy olyan cég létrehozása, amely abban segít, hogy aki szeretné kipróbálni, milyen a tanyasi élet, az megtehesse. Sokat beszélgettem erről más, gyerekkorom szomszédos tanyáin felnövő ismerőseimmel. Mostanra pedig már készen áll a teljes akcióterv is. Ha minden jól megy, és az ég is úgy akarja, a topcegalapitas segítségével megvalósítjuk a álmom, és ezzel segítünk azokon a tanyákon is, ahol felnőttünk.

Így lesz álomból valóság a topcegalapitas infói szerint

A topcegalapitas egy olyan weboldal, amely alapvetően a végek törvényes működtetéséhez szükséges jogi teendők elintézésében segít. Emellett azonban számos fontos tájékoztatót közöl arról, hogyan is néz ki a cégalapítás folyamata a valóságban, (Természetesen egyáltalán nem egyszerű.)

Magának az alapításnak nincsenek túl bonyolult feltételei 2021-re nézve. Az 1 órát igénybe vevő személyes találkozóra minden tagnak érvényes igazolványokat kell vinnie. A cég ügyvezetője csak nagykorú, az ügyvezető poszt betöltésétől semmilyen jogi szempontból nem eltiltott, tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező személy lehet. A cégvezetőnek pedig nem kell nagykorúnak lennie, de rá is vonatkozik egy jogi szempont, az ő kinevezésének sem lehet tehát jogi gátja.

Ha ezek a feltételek adottak, akkor már szinte semmi nem választ el attól, hogy elkezdd azt a folyamatot, amelynek során az álmodból valós cég nő ki.

Mielőtt elkezdenéd a papírmunkát, van néhány fontos teendőd

A topcegalapitas oldalról tehát kiderül, hogy magának a cégalapításnak nincsenek nehezen teljesíthető feltételei. Azonban ez egyáltalán nem jelenti azt – és az oldal sem igyekszik ezt a látszatot kelteni -, hogy a cégalapítás olyan hű de könnyű dolog lenne.

Mielőtt egyáltalán felhívod az oldalt, és lebeszéled a személyes találkozót, el kell intézned egy csomó feladatot.

Először is keresned kell egy könyvelőt, akivel megbeszélitek a leendő cég ügyvezetőjével kapcsolatos dolgokat, átgondoljátok a cégformát és egy ügyvéd által benyújtott adózási nyilatkozatot. A topcegalapitas figyelmeztet arra is, hogy ezután a könyvelőnek be kell küldenie valamit postán keresztül a NAV felé. Az oldal azt tanácsolja, hogy amennyiben az általad felkeresett könyvelő nem tartja ezt fontosnak, azonnal hagyd ott, és keress másik szakembert.

Olyan dolgok is vannak, melyet egyedül kell végiggondolnod azelőtt, hogy belevágnál a cégalapításba. Ezek a következők:

  • mi lesz a cég pontos neve,
  • a leendő cég tevékenységeinek pontos meghatározása,
  • a jegyzett tőke és a befizetési részletek tisztázása
  • és végül, de korántsem utolsó sorban: a SZÉKHELY megjelölése.

Nem volt székhely ötletünk, de az oldal ebben is segít

A mi cégtervünkhöz már minden adott volt. Egyedül arra nem volt ötletem, hol legyen a székhely. A topcegalapitas azonban ebben is remek segítség, ugyanis amellett, hogy szakszerű segítséget nyújt a cégalapítás és cégmódosítás körüli papírmunkák lebonyolításában, székhelyszolgáltatást is vállal.

Vagyis ha tényleg minden megvan, csak azt nem tudod, honnan irányítsd majd a céget, igényelhetsz tőlük székhelyet. Ráadásul ha igénybe veszed ezt a szolgáltatást, akkor a cégalapítás ügyvédi költségei ingyenesek. Csak a székhelyüzemeltetés díját kell befizetned 6 hónapra, plusz 1 hónapot pedig ingyen, ajándékba kapsz a cégtől. A topcegalapitas kétféle székhelyet tud adni leendő cégedhez.

Ha úgy gondolod, jobban hangzanak, magasabb presztízst adna a cégnek az, hogy székhelye Budapesten van, igényelhetsz fővárosi székhelyet Budán és Pesten is. Sőt, tárgyaláshoz a cég saját irodáját is igénybe veheted, ami varázslatos helyen van.

Ha viszont nem az az elsődleges szempont, hogy Budapesten legyen a székhely, hanem fontosabb az, hogy ne kelljen iparűzési adót fizetned, Újlengyelben is lehet a székhelyed.

Természetesen a székhelyszolgáltatás csak egy plusz dolog, amit igénybe vehetsz a topcegalapitas oldaltól. Ha saját székhellyel jegyeztetnél be céget, azt is megteheted.

Összefoglalva tehát a cégalapítás nagyon nem egyszerű. Viszont mi hamarosan mindenképpen belevágunk, ugyanis nagyon szeretnénk segíteni a tanyákon, ahol felnőttünk. Remélem, be tudjuk mutatni mindenkinek, milyen csodálatos is az élet a tanyavilágban!