Egy tanya is lehet modern, napelemmel felszerelt

Ugyan vidéken már sokszor jártam, elsősorban a rokonoknak köszönhetően, de igazi tanyán még csak egyszer voltam életemben. Ide is egy ismerősöm által jutottam el, ugyanis örökölt egy tanyát, és amikor már rendbe szedte, akkor gyakran tartott jó is kerti partikat.

Engem egyenesen lenyűgözött az egész. Igazi vályogból épült parasztház van a területen, amit kicsit felújított az ismerősöm, de a jellegét megőrizte. Korábban is láttam már természetesen ilyen házat, de az, hogy ott is éjszakázhattam, fantasztikus élmény volt. Valahogy van egy nagyon kedves és barátságos hangulata, egy olyan miliője, ami utánozhatatlan. Egy kis kunyhó is van a ház mellett, annak még nem dőlt el a sorsa, de vendégháznak tervezi átalakítani. És a helyzet az, hogy komolyan kedvet kaptam én is egy tanyához, és nem tartom kizártnak, hogy egyszer majd, valamikor, sok-sok év múlva szerzek egyet.

Az ismerősöm – mostantól Balázs -, mesélte, hogy nagyon szereti ő is, de egy baj van ezzel. Az áramellátás nem a legjobb. Van ugyan áram, de az olyan, amilyen, ezért körbejárta a lehetőségeket és végül arra jutott, hogy napelemekkel fogja megoldani a problémát.

Egy ajánlás útján kereste fel a napelempalyazat.hu weboldalát, ahol olvasott egy blog bejegyzést. Mert igen, nagyon sok érdekes információt lehet találni ezen az oldalon, tapasztalatból mondom, mert én is rálestem.

Szóval ez a bejegyzés egy olyan napelem pályázat bemutatásáról szólt, ami kifejezetten tanyák korszerűsítésére jött létre. Pont azok miatt a problémák miatt, amiket Balázs is említett. Erre mind magánszemélyek, mind pedig vállalkozások beadhatják az igényt, ami pályázatok szempontjából különleges, mármint az, hogy széles körben sokak számára elérhető.

De nem csak az áramellátás javításának érdekében lehet pályázni, vagyis nem csak napelemekkel kapcsolatos a dolog, de például a vízellátás is korszerűsíthető a segítségével, illetve a szennyvíz elvezetésének megoldására is fel lehet használni.

Ez a napelem pályázat tehát azért is nagyon fontos, mert gyakorlatilag nem élhetőbbé, hanem élhetővé tesz egy tanyát, így, aki ragaszkodik ehhez az úgymond életstílushoz, az segítséget kaphat hozzá.

Természetesen, mint minden pályázat esetében, így ennél is van egy maximálisan igényelhető összeg. A Balázs által igényelni kívánt napelemek esetében ez az összeg maximum 4 millió forint lehet, ami az ő saját számításai szerint fedezné a teljes költséget. De a másik két helyzetre is, tehát a víz és szennyvíz problémák megoldásához 2-2 millió forint a maximális támogatási összeg.

Ehhez a napelem pályázathoz is szükséges azonban némi önerő, ami 5%-ot jelent, a költségek további részét pedig a támogatás adja. Ami még nagyon fontos, hogy a támogatás valóan támogatás, vagyis nem kell később se visszafizetni ezt az összeget.

Úgyhogy Balázs fel is kereste a Pentele Solar Kft.-t, hogy segítsenek neki a pályázatban. Az elnevezése egyébként, ha valakit érdekelne: „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamit szennyvízkezelési fejlesztései”. Egyébként tényleg érdemes felkeresni az említett honlapot, mert többféle pályázati lehetőség is van, többek között például magánszemélyek számára is.